16 April werd de WordPress meetup utrecht van 16 april gehouden bij pop-up professionals popup-professionals-logo2

De eerste spreker was Han Hegeman van haicu webdesign met een heldere uitleg over het gebruik van advanced custom fields in je wordpres omgeving. Deze plugin stelt je in staat om extra informatie-velden toe toevoegen aan blogpost en andere post types, om hiermee de informatie die je toont makkelijker te filteren en te her-gebruiken. Denk aan het makkelijk bijhouden van een dynamische evenementen lijst voor een festival website door de zoek resultaten makkelijk te sorteren op datum, aanwezige performers, locatie, en met behulp van een datum veld te kiezen of je een evenement alleen wil tonen na een bepaalde datum of als er een specifieke spreker aanwezig is.

De tweede lezing werd gegeven door @atimmer10 en ging over accessibility, de Nederlandstalige term hiervoor is toegankelijkheid, maar op de term ‘accessibility’ vind je meer zoekresultaten en uitleg.

@atimmer10’s onderwerp was “accessibility en WordPress maar ook WordPress en accessibility.”

Dat wij als ontwerpen, developers en gebruikers van WordPress, meer moeten doen met het toegankelijk maken van websites voor alle gebruikers en dat daardoor voor iedereen de drempel tot informatie gebruiken en delen lager wordt.

Accessibility moet geen achterafgedachte meer zijn, iets wat je aan het einde van je ontwerp proces nog even gauw toevoegt, Maar direct bij het begin in ontwerp en uitvoering mee genomen en getest worden.

Bij de zin ‘acccessibility in WordPress website design’ moet je onder andere denken aan het toevoegen van navigatie methodes

  • Voor mensen die niet van de muis gebruik kunnen maken, maar in plaats daarvan navigeren met een laser pointer, hoofdbewegingen en ademstoten om een muis te simuleren.
  • Voor mensen die gedeeltelijk blind zijn voor het kleuren spectrum waardoor je zorgvuldig uitgekozen kleurenpalet voor de niet-kleurenblinde absoluut niet (goed) zichtbaar is voor de kleurenblinde.
  • Voor mensen die slechtziend of geheel zonder zicht zijn en gehinderd worden door het ontbreken van alt teksten bij afbeeldingen, deze alternatieve teksten worden voorgelezen wanneer een slechtziende je website bezoekt met een screenreader. (browser/apparaat die de teksten en navigatie elementen op je pagina voorleest.)
  • Voor oudere bezoekers of jongere bezoekers die de keus voor een grotere letter of voor een ander lettertype fijn zouden vinden. Dyslexie kent verschillende vormen, dus niet elke dyslectici is met hetzelfde type gebaat.

@atimmer10 gaf een een snelle check lijst mee waarop je je site kon testen

https://speakerdeck.com/atimmer/wordpress-en-het-belang-van-accessibility-1 Dit betekent niet dat je site dan perfect is, er kan altijd meer gedaan worden!

In afwachting van de slides-update slides toegevoegd– van @atimmer10 heb ik alvast een lijst verzameld, waarmee je verder kan werken als je meer wilt weten over over hoe je je site verbetert voor accessibility

Met http://colorfilter.wickline.org/ kan je je site testen op verschillende vormen van kleuren blindheid.

Bij Web Accessibility Initiative -ontwerpen voor inclusiviteit – http://www.w3.org/WAI/users/Overview.html lees je meer over ontwerp regels idem bij http://www.w3.org/standards/webdesign/accessibility

Ook nederlandstalige bronnen zijn voorhanden: http://www.microsoft.com/netherlands/toegankelijk/ontwerpen-en-bouwen/toegankelijke-websites-maken/ontwerp.aspx#algemeen

http://www.microsoft.com/netherlands/toegankelijk/ontwerpen-en-bouwen/toegankelijke-websites-maken/relevante-links.aspx

Dit was een ontzettend leerzame en gezellige avond, Hartelijk dank aan de organisator Manuela van Prooijen en aan Tanja voor de organisatie en de vrolijke sfeer. Bij de volgende meet-up 9 juli -zet ‘m in je agenda!- ben ik zeer zeker weer van de partij!