Nu zou ik handig kunnen doen en een oud blog recycelen, want er is vrijwel niks veranderd aan het proces, behalve mijn schrijfstijl en juist dit gegeven maakt het weer leuk een vers blog over het onderwerp te schrijven.

Hoe orden je je WordPress blog handig met tags en categorieen.

Heel simpel als je er maar een van hebt (een blog over koken) dan gebruik je een tag. Als je er twee of meer van hebt of je bent van plan een serie blogs over koken te  schrijven, dan maak je er een categorie van.

Een blogpost kan meerdere categorieen hebben, maar in de url wordt er altijd een getoond. (tenzij je de structuur hebt veranderd)

url-categorie-voorbeeld-inktspatten

Een categorie kan tevens onder een andere categorie vallen.

categorie-voorbeeld-inktspatten

Voorbeeld: bij mij is ‘portfolio’ is de parpaplu (of hoofd-) categorie waaronder cartoons, portrait of editorial vallen.

Als ik een blog dus plaats in de categorie ‘editorial’ zal je bij zoeken op de categorie ‘portfolio’ zowel editorial als cartoons en graphic-novels zien en bij zoeken op de categorie editorial enkel blogs die in editorial vallen.

Ietsje eerder in dit blog zei ik het al je blog url toont maar een categorie – dus kies verstandig. De eerste categorie die je aanvinkt bij je blog wordt gebruikt in de url, (dat kan je makkelijk wijzigen door uit en aanvinken.)

Gelukkig kan je naast een selectie blogs per categorie ook een slectie blogs per tag tonen.

Een tag is gelijk aan een trefwoord, kernwoord.

Praktijkvoorbeeld: Ik heb vrij lang categorieen gebruikt om mijn meertalige blogs te scheiden,

Maar deze structuur wil ik echter los laten, dus heb ik een plugin ingezet om de rol van tags en categorieen uit te wisselen – in plaats van het handmatig te doen, dat kan kan wel maar is een vrij saai proces, waarvan ik de besteedde tijd liever inzet om te illustreren.

NB De plugin Categories to Tags Converter interacteert met je database dus zoals altijd even een back-up maken voordat je wijzigIngen aanbrengt.

Categories-to-Tags Converter-screenshot-inktspatten

Het is een vrij simpele plugin, je installeert ‘m via je plugins dashboard, activeert ‘m  en navigeert naar tools>category & tags converter alwaar je met aan- en uitvinken categorieen en tags selecteert welke je van rol wil laten wijzigen.

convert-tags-to-category-settings-inktspatten

Hierna controleer je je blog of het goed gegaan is, en wijst tags en categorieen aan blogs toe hoe je graag hebt.

Ces’t tout.

Voortaan navigeer je op dit blog dus op tags EN en NL naar de juiste taal in plaats van via categorie. kleine verandering, meer gemak.

Blog ze!